Wat hebben supply chain management en HR met elkaar te maken? Veel!

door | 8 nov 2021 | HR Strategie

Onlangs las ik het boek ‘Regisseer de keten’. Een interessant, modern en goed leesbaar boek. Supply chain management (SCM) wordt daarin gepresenteerd als een inspirerende managementfilosofie en een concrete managementmethode om je organisatie succesvol door de turbulente, complexe wereld van vandaag te loodsen. Gericht op CEO’s, commissarissen, directeuren en managers. En voor managers HR, zou ik er aan willen toevoegen. Waarom?

Supply Chain Strategie

Bedrijven willen met strategische ketensamenwerking, SCM dus, meer rendement behalen en meer waarde creëren voor hun klanten. Wat in theorie makkelijker is dan in de praktijk want waar begin je? En hoe voorkom je dat je alles voor iedereen wilt doen? Wat je in ieder geval nodig hebt is een supply chain strategie, die je helpt keuzes te maken en snel in te spelen op veranderingen. Ga je bijv. voor de laagste prijs of voor de hoogste service? Welke (nieuwe) technologie zet je in? Hoe differentieer je naar klanten? En natuurlijk zul je je strategie regelmatig moeten bijstellen, in deze VUCA wereld. Nu is een supply chain strategie natuurlijk niets waard als deze niet goed wordt opgevolgd en uitgevoerd. En wie doen dat? Juist! Mensen.

De menselijke factor

Invoering van SCM vraagt het nodige van de mensen die het gaan uitvoeren. Technologie is een belangrijke steunpilaar voor SCM en daarin gaan de ontwikkelingen razendsnel. Dus je medewerkers moeten niet alleen over de juiste kennis beschikken, ze moeten ook voortdurend bijblijven. Ook zullen er andere vaardigheden nodig zijn.

SCM gaat over een heel nieuwe manier van samenwerken, over de grenzen van afdelingen en soms zelfs de organisatie heen. Dan is het belangrijk dat je medewerkers goed kunnen communiceren, verbinden en ook onderhandelen. De rol van leidinggevenden wordt anders. Het gaat steeds meer om inspireren, stimuleren en faciliteren. Sterke people management skills zijn nodig. Ook omdat niet iedereen in je organisatie evenveel zal warmlopen voor procesefficiëntie, klantwaarde en financieel resultaat.

HR: hobbel of enabler?

Alle reden dus om als supply chain directeur vroegtijdig de samenwerking met HR aan te gaan. Het valt me echter op dat HR niet zo vaak wordt genoemd als het gaat over SCM. Samenwerking met afdelingen als Finance, Sales, Finance en IT daarentegen wel. Misschien wordt HR te vaak gezien als een te nemen hobbel, in plaats van een ‘enabler’? Een afdeling die vooral op de regels let in plaats van meedenkt en – doet? Terecht of niet, het is in ieder geval jammer, want juist met een sterk ingezette samenwerking tussen SCM en HR valt er veel te winnen. Door samen bijvoorbeeld vroegtijdig een goede personele analyse doen, weet je hoe het staat met de benodigde kennis en vaardigheden in je organisatie. En kun je vroegtijdig beginnen met mensen op te leiden of te werven. SCM vraagt ook iets van HR zelf. Kennis over SCM, de impact die het heeft op je organisatie(-cultuur), nieuwe rollen die nodig zijn, en noem maar op. Dus ook van HR wordt een goede voorbereiding gevraagd. Regisseer de Keten is dan in ieder geval een goede start!

Heb je een vraag? Stel hem gerust.

5 + 6 =