Now is the moment! Vijf tips om HR-management nu te versterken

door | 7 jun 2020 | HR Strategie

Herken je de volgende situatie? Er gebeurt van alles in de organisatie. De HR-professionals zeggen tegen elkaar: “Zie je wel, we worden niet of te laat betrokken, behalve als er een probleem is”. Lijnmanagers denken: “Als HR er maar niet bij betrokken wordt want dat houdt alleen maar op”. Zo beland je in strijd in plaats van in samenwerking. Wat niet in het is belang van de mensen in de organisatie. Want HR-management is iets van de hele organisatie en niet alleen van de HR-afdeling.

De huidige crisis brengt kansen om dit te doorbreken! Om op basis van echte samenwerking te komen tot resultaten waar iedereen iets aan heeft. Hieronder mijn vijf tips voor de HR-afdeling.

1) Herijk je HR-prioriteiten.

De crisis heeft een nieuwe werkelijkheid gebracht. Wat eerder belangrijk was of leek, is het nu misschien niet meer. Nu is een goed moment om samen met lijnmanagers de nieuwe HR-prioriteiten te bepalen voor de organisatie. Daar hoort ook loslaten bij. Er zijn van die projecten waar geen voortgang in zit, maar waarvan ook niemand wakker ligt. Project functieherwaardering? Kijk er eens kritisch naar en vraag je af: wat gebeurt er als ik er (nu) mee stop? Wellicht komt er iets veel mooiers voor terug.

2) Stop de (jaarlijkse) rituele processen.

Laat de focus op processen en procedures los. De crisis creëert momentum. Bepaal samen met lijnmanagers waar echt behoefte aan is. Is Performance Management een vermoeiend jaarlijks papieren circus? Nu is je kans om ermee te stoppen. En mensen de ruimte te geven om een zinvol gesprek te voeren. Stond dit al op de agenda? Des te beter. Je kunt nu doorpakken. Zorg er wel voor dat je niet het ene rituele proces door het andere vervangt. En vergeet de OR niet.

3) Zoek sparring partners in de organisatie.

Doorbreek de gedachte dat je alleen staat in de organisatie. Dat helpt je niet verder. Er zijn altijd lijnmanagers in de organisatie die positief (kritisch) zijn over HR. Zeker nu. Met hen kun je snelheid maken! En HR-management in jouw organisatie op een hoger plan brengen. Maak een gezamenlijke ambitie, met afspraken over samenwerken. Begin klein en laat voorbeeldgedrag zien in de organisatie.

4) Neem geen agent-rol op je.

Ook zo’n hekel aan BN’ers die ineens op social media gingen zeggen dat je thuis moest blijven? Soms heeft HR ook zo’n vingertje. Heb als HR-professional vertrouwen in de mensen in je organisatie. Neem geen agent-rol op je, maar communiceer op basis van gelijkwaardigheid. Als je je klanten/stakeholders/collega’s beschouwt als weldenkende volwassenen kom je snel samen tot mooie oplossingen. HR hoeft niet alles te bepalen. En laat vooral de perfectie los! De crisis heeft je al geleerd hoe dat kan.

5) Vergeet niet je HR-team mee te nemen.

Samenwerking begint in  je eigen team. HR is van de menselijke maat, maar dat betekent niet per se dat er sterk wordt samengewerkt. HR-professionals werken vaak in eigen silo’s: de HR business partner, de recruiter, de HR-expert, de medewerker ziekteverzuim… Een mooie start is om met elkaar nieuwe samenwerkingsafspraken te maken. Die aansluiten bij de huidige situatie. Vanuit een teamambitie waar jullie gezamenlijk voor staan.

Volgende keer: mijn vijf tips voor lijnmanagers om de samenwerking met HR te verbeteren. Vertel me vast jouw tips!

#hrversterkers  #hrmanagement #hrprioriteiten #samenwerking #lijnmanagers

Heb je een vraag? Stel hem gerust.

8 + 4 =