‘Investeren in vitaliteit cruciaal’, maar slechts 48% werkgevers heeft een vitaliteitsstrategie

door | 4 jun 2021 | HR Strategie

Nederlandse werkgevers vinden investeren in vitaliteit cruciaal bij het winnen van de ‘war for talent’. Zij denken ook dat de investeringen een positief effect hebben op de medewerkerstevredenheid en het behoud van medewerkers. Bij 89% van de werkgevers staat vitaliteit dan ook op de agenda. Toch heeft maar 48% er ook een strategie voor. Een structurele visie op vitaliteit ontbreekt nog vaak.

Slechts kwart meet effect

Ook interessant is dat slechts een kwart van de Nederlandse werkgevers meet wat het effect is van hun investeringen in vitaliteitsbeleid op het gebied van personeelsbehoud. Het merendeel van de werkgevers onderzoekt wel het effect op medewerkerstevredenheid en ziekteverzuim.

Aantrekkelijk salaris is niet voldoende
Wat betreft de werving van toptalent zijn de meeste werkgevers ervan overtuigd dat een aantrekkelijk salaris niet voldoende is. Kandidaten kijken naar het totaalpakket aan flexibele arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld flexibiliteit en ruimte om je eigen werkdagen in te richten en benefits op het gebied van gezondheid en beweging spelen een steeds belangrijkere rol bij de keuze voor een werkgever.

Top-3 verbeterthema’s vitaliteit
De drie belangrijke thema’s die je met vitaliteit kunt verbeteren zijn de medewerkerstevredenheid (62% respondenten), de werk-privébalans (54%) en verminderen van stress onder medewerkers (47%). Werkgevers staan nu voor de uitdaging om van losse initiatieven de stap te maken naar het strategisch inbedden van vitaliteit in de organisatiecultuur.

Structureel verbeteren
Als HR Versterkers zijn wij natuurlijk bekend met deze cijfers. Onze prioriteiten zijn dan ook enerzijds vitaliteit meetbaar maken met onze HR Analytics Software en anderzijds vitaliteit structureel verbeteren. We hebben programma’s voor performance management en talentontwikkeling. Werkgevers die daad bij woord willen voegen, kunnen bij ons terecht om stapsgewijs de vitaliteit te versterken en werkstress, ziekteverzuim en personeelsverloop terug te dringen. Daarmee leggen ze meteen de basis om ook de juiste toptalenten binnen te halen. Stap 1 is snel gemaakt: maak een afspraak.

Onderzoek Aon’s 2021 Global Wellbeing Survey
Alle cijfers komen uit Aon’s 2021 Global Wellbeing Survey, uitgevoerd in samenwerking met Ipsos. Ruim zestienhonderd organisaties wereldwijd, waarvan 205 in Nederland, zijn bevraagd op diverse thema’s rondom vitaliteit. Centraal in het onderzoek staat hoe werkgevers omgaan met het thema vitaliteit en welke impact een vitaliteitsprogramma heeft op de prestaties van medewerkers binnen de organisatie.

Bron: CHRO

Heb je een vraag? Stel hem gerust.

12 + 5 =