Ineens kunnen we goed samenwerken. Hoe hou je dat vast?

door | 27 apr 2020 | Samenwerken

Samenwerken is moeilijk, totdat…

Samenwerken lijkt altijd zo moeilijk. Daarom is het interessant dat je op dit moment ineens wel nauwe samenwerking ziet ontstaan in organisaties. Juist waar mensen meer op afstand van elkaar komen te werken, zijn zij dichter bij elkaar dan ooit. Collega’s stellen in korte tijd samen doelen vast, supporten elkaar en halen resultaat. Het enthousiasme hierover op de social media geeft aan dat dit voor velen een nieuwe ervaring is. Een ervaring die smaakt naar meer. Als samenwerken zo moeilijk was, waarom lukt het dan nu wel en hoe houden we dit vast ná corona?

…er een echte crisis komt

Bij een kleine crisis wil een team nog wel eens terugvallen. De teamleden trekken zich – soms letterlijk – terug. Gaan doen wat zij denken dat nodig is en gaan niet meer samenwerken. Maar wat gebeurde hier: deze crisis is zó groot en existentieel, dat gelijk helder was dat we er alleen samen uit kunnen komen. Dat bespaart een boel discussie! Er werden snel nieuwe samenwerkingsafspraken gemaakt. Iedereen heeft dezelfde prioriteiten. En er is gelijk veel verbinding. We’re in this together.  

Wat kun je nu al doen

Wat kunnen we leren van deze crisis? Wat ga je straks anders doen en wat wil je vasthouden? Je hebt in korte tijd de kracht van een sterk samenwerkend team ervaren. Daarmee kun je nu al vooruit kijken en bij gaan stellen. Je kunt als team de gewoonte ontwikkelen om op terugkerende momenten te bespreken: wat gaat goed en wat kan beter. Deze crisisfase kan immers zomaar nog even duren. Teamgedrag dat de eerste weken werkte, kan nu minder effectief blijken te zijn. Stel het bij. Is 1x per week online vergaderen met het hele team saai? Pas het aan.

Blijf bijstellen

In de fase na corona wordt het ineens wéér anders. Mensen komen ongetwijfeld in een soort van dip. Dan helpt het als je als team al weet hoe je dit kunt opvangen en kunt bijsturen. Werken de rituelen nog? Wat blijf je online doen? Hoe houd je elkaar aangehaakt wanneer het gevoel van verbinding afzakt? Maak nieuwe samenwerkingsafspraken en wees niet bang om die straks weer bij te stellen.

Van het nieuwe normaal heeft immers niemand een program.  

Wij sparren graag met je

Heb je als leider ervaren hoe het kan, echte samenwerking, en wil je dit vasthouden in je organisatie? Laat het ons weten. Wij zijn HR Versterkers.  

Heb je een vraag? Stel hem gerust.

12 + 7 =